Dün ruhuma tecavüz ettiler diye yazmıştım. Çok sinirliydim; hala sinirliyim… Kalbimin, beynimin, ruhumun en derinlerine benden izinsiz girip talan ettiler… Bunda hak, hukuk, adalet hiçbir geçer yan yoktur. Birinin günlüğü okunmaz, okunmamalı… Bu yazılı olmayan kuralı bilmek ve uymak için alim olmaya, öğretmen olmaya, doktor olmaya, başbakan olmaya gerek yoktur. Bu, insan olmakla alakalıdır. Eşinin, sevgilinin, annenin, kardeşin günlüğü okunmaz; bu saydıklarımın dışında kalan insanların bırakın okumayı dokunma hakları yoktur…
Günlüğün bir insan için ne ifade ettiğini, günlüğün ne demek olduğunu vereceğim ki; mahremiyeti anlaşılsın. Bir kez bana yapılan bu saldırı, ders olsun başkalarına yapılmasın…
Günlük Nedir?
Öğretmeye bağlı, gerçekçi anlatım türlerinden biri olan günlükler, bir kişinin önemli ve kayda değer bulduğu olayları, gözlem, izlenim duygu düşünce ve hayallerini günü gününe tarih belirterek anlattığı yazdığı yazı türüdür. Latincedeki “dies ( gün ) sözcüğünden “diarium” ( günlük ) sözünden gelir.
Günlük Özellikleri
1- Yaşan olayların, izlenimlerin günün gününe yazılması ile oluşurlar.
2 – Birinci kişi ağzından yazılmış kısa ve özlü yazılardır.
3 – İnandırıcı, içten ve samimidirler.
4 – Konuşma diline yakın bir dil kullanılır.
5 – Yazarın kişiliğini, görüşlerini ve ruhsal yapısını yansıtırlar.
6 – Gerçekler, yaşanılanlar değiştirilmeden, çarpıtılmadn yazılır.
7- Tarih, biyografi, anı için birer belge değeri taşırlar.
Günlük Çeşitleri
1 – İçe Dönük Günlükler ( özel ruhbilimsel günlük ): Yazarın bir bakıma kendi kendi ile konuşmasıdır, içinde bulunduğu doğal ve toplumsal çevreden yazgısından yakınır. Bu metinlerde yazarın yaşadığı duygusal coşkunluğu bulabileceğimiz gibi, çeşitli kavramlar hakkındaki düşüncelerin yazarın bilincindeki açılımlarını da bulabiliriz.
2 – Dışa Dönük Günlükler : Bu tip günlüklerde yazarlar, alaycı bir tavırla dönemin olaylarını, siyaset ,sanat ve edebiyat adamlarını ya da gündelik sıkıntılarını öykü tekniği kullanılarak anlatmaktadırlar. Bu tür günlüklerde yazar kendi zaman dilimi içindeki tutum ve davranışlardan,düşünsel akımlardan haber verir. Bu nedenle de bu günlükler birer belge değeri taşır.
Yani bu açıklamalar da bize gösteriyor ki; içe dönük günlükler, yani hepimizin tuttuğu günlükler kişinin ruh haliyle ilgili her şeyi içerir. Dertleşme şeklindedir. Duygusaldır ve kişi kendi rızasıyla vermediği sürece OKUNMAZLAR…
Günlükle ilgili açıklamalar: http://www.turkceciler.com/yazi_turleri/gunluk.html
Yorum Yok