Hic hesapta yokken aniden cikan bir is seyahati sayesinde kesisti Varsova’yla yolumuz. Ne yalan söyleyeyim, iyi de oldu, zira ben soguk memleketlerden pek haz etmiyorum (Almanya’da yasamiyormuscasina umarsiz bir yorum :)) ve Polonya’ya da kendi parami verip gidecegimi pek de düsünmüyordum. Is seyahatlerinin en büyük handikapi cogu zaman otel-danismanlik yaptiginiz firma arasinda mekik dokuyup kaldiginiz sehri görme firsati bulamamaniz. Bircok is arkadasim haftanin en az üc gününü farkli sehirde geciriyorlar ve o sehirde neler olup bittiginden haberleri bile yok. Havaalanindan otele, otelden sirkete, sirketten otele, sonra da havaalanina seklinde bir döngüde haftada en az 60 saat calisanlar var. Neyse ki ben hem calisma saatlerim hem de seyahatlerim acisindan sansliyim, zira yillar önce ilk is seyahatimi Almanya’nin Frankfurt sehrine yapmistik, bir hafta gecirip bircok yerini gezmistik. Gectigimiz iki yilda Dubai ve Singapur’a is vesilesiyle gittim ve haftasonlarini da baglayarak güzel iki seyahat yapmis oldum. Varsova icinse ayni seyi söyleyemem ne yazikki! Sali günü gidip carsamba aksami dönmek durumundaydim, sehri gezmek icin üc dört saatlik bir sürem vardi sadece, o yüzden hizlandirilmis bir sehir turuyla cabucak gezdim Varsova’nin önemli yerlerini.
Varsova, tarihi önemi büyük olan bir kent. Ikinci Dünya Savasinda bes yil Alman isgali altinda kaldiktan sonra (1939-1944 arasi) 1 Ocak 1944’te Warsaw Uprising olarak anilan ve Alman kuvvetlerine karsi Polonyalilarin Sovyet askerleriyle birlikte kalkisma sehrin gecmisindeki en büyük olaylardan biri. 1944 Agustos ayinda baslayan catismalar boyunca Varsova agir Alman bombardimani altinda kalmis, sehrin %80’i yerle bir olmus, savastan önce 1.3 milyon olan sehrin nüfusu savas sona erdiginde 400bin’e düsmüs. Savasin ardindan Sovyetler ve Polonya ortaklasa calismalar yürüterek öncelikle prefabrik evlerle ya da ayakta kalabilmis büyük resmi daireleri kullanarak konut sorununu gecici olarak cözmüs. Zaman icindeyse sehrin tarihi ve turistik binalarinin restorasyonu gerceklestirilmis ve günümüze kadar tasinmis.
Ikinci Dünya Savasi benim tarihte en cok ilgimi ceken savas. Almanlarin baslattigi ve neredeyse tüm Avrupa ülkelerinin hatta Amerika ve Japonya’nin bile katilarak her iki taraftan milyonlarca insanin hayatini kaybettigi bu savasin sadece 70 yil önce olmus olmasi inanilmaz. Almanya’da bu konuyu konusmak tabu, yasak kelimeler soykirim ve Hitler. Okullarinda okutulan tarih kitaplarinda 1935-1945 araliginda hemen hicbir sey anlatilmiyor. Konusmazsak yasanmamis gibi gösterebiliriz kafasindalar sanirim. Bazi günler geliyor, bizim ülkemiz hakkinda atip tutuyorlar sanki 3 milyon Yahudi’yi katleden kendileri degilmis gibi. Ama benim asil anlamadigim 70 sene önce ülkeleri Almanlar tarafindan isgal edilen nüfusunun 3’te 2’si onlar tarafindan katledilen Polonyalilarin su an Almanya’da güllük gülistanlik vaziyette yasamalari. Yani ne bileyim, kanli bicakli olun demiyorum ama hicbir sey olmamis gibi davranmaniz da büyük genislik be kankalar.
Neyse konu nerelere geldi, politikaya baglayip linc yemeden Varsova’da bir gününüz varsa (hatta yarim gününüz bile varsa) nereleri gezebilirsiniz onlardan bahsedeyim:
Önce kisa kisa bilgiler vereyim:
- Polonya’nin para birimi Zloti (PLN) ve 1 PLN 1.50 TL’ye karsilik geliyor. Euro ve dolarla kiyaslarsak ucuz bir ülke oldugunu söyleyebiliriz.
- Varsova’da üc tane havaalani var: Varsova Chopin Airport (WAW), Modlin Mozavia Airport (WMI) ve özel jetlerin kullandigi Babice Airport. Ucuz havayollari haricinde bildigimiz havayollarinin tümü Chopin havaalanini kullaniyor.
- Chopin havaalanindan sehir merkezine otobüslerle, trenle (detayli bilgiyi BURADAN inceleyebilirsiniz) ya da taksiyle gidebilirsiniz. Taksiyle 40-50 PLN arasi tutuyor.
Gelelim gezilecek yerlere (camur gibi fotograflar icin özür dilerim, hava kararinca ancak bu kadar oldu):
Palace of Culture and Science
Halk arasinda (seklinden dolayi) Stalin’in Penisi olarak adlandirilan ve Stalin’in pek de sevilmeyen mirasi olan bu bina simdilerde Kültür ve Bilim Müzesi olarak kullaniliyor. Icinde bircok sergi yer aliyor, ayni zamanda asansörle binanin en üst katina cikip Varsova’yi tepeden görebilirsiniz.
The Tomb of Unknown Soldier
24 saat mesalelerle aydinlatilan ve muhafizlar tarafindan basinda nöbet tutulan bu mezar, adi bilinmeyen bir askere ait ve hem birinci hem de ikinci dünya savasinda hayatini kaybeden isimsiz kahramanlara adanmis bir anit.
Castle Square
Sehrin eski sehir bölgesinde Royal Castle’in önünde kalan alana verilen ad Kale Meydani. Ortasinda Kral Sigismund’un (Varsova’yi Polonya’nin baskenti olarak ilan eden kral) 22m yüksekliginde bir aniti bulunuyor.
Old Town Market Place (Rynek Stare Miastro)
Bircok café ve restoranin yer aldigi, sokak sanatcilari ve turistlerin ugrak yeri eski sehrin merkezi Market Square sehrin en islek yerlerinden biri. Burasi da savas sirasinda yerle bir olmus ancak savasin ardindan aslina uygun bir sekilde yeniden insa edilmis. Gündüz gözüyle görmenizi tavsiye ederim, ben gittigimde günes coktan batmisti ve isiklandirma cok az oldugu icin pek de etkileyemedi burasi beni.
The Barbican
Eski sehirle yeni sehri birbirine baglayan kale kapisi olarak tanimlayabilecegimiz Barbican, savasta ayakta kalmayi basaran yapilardan biri.
Nicolaus Copernicus Monument
Günesin galaksimizin merkezi oldugunu ve dünyanin ve diger bütün gezegenlerin onun etrafinda döndügünü ilk olarak ortaya cikaran Copernicus’un kocaman bir heykeli var Varsova’da. Ama isin ilginc yani, Copernicus’un Varsovali degil Torunlu. Ancak heykelinin dikilecegi zaman Torun Prusya egemenligi altindaymis ve heykelin sehirlerine dikilmesini redddetmisler. Heykel bosa gitmesin diye de getirip Varsova’ya koyuvermisler adamcagizi.
Holy Cross Church
Bu kiliseyi özel yapan sey besteci Frederic Chopin’in kalbinin bu kilisede saklaniyor olmasi. Benim gezme firsatim olmadi ama yolunuz düserse bir ugrayin hala yerinde duruyor mu bi bakin derim.
The Royal Castle
Bir zamanlar Polonya Monarsisinin yasadigi yer olan, savasta yerle bir olan, sonrasinda restore edilen ve simdiler UNESCO Milli Miras listesinde yer alan kale/saray. Sarayi carsamba günleri ücretsiz ziyaret edebiliyorsunuz, diger günler ise bilet ücreti 30 PLN. Detayli bilgiyi ve haritalari BURADAN inceleyebilirsiniz.
Warsaw Uprising Museum
Ayaklanmanin/Kalkismanin 60. Yildönümünde acilan bu müzede, 1500’den fazla fotograf, video ve ses kaydiyla kirk günlük ayaklanmanin ve sehrin geri alinmasinin hikayesi sergileniyor. Müze gezmeyi sevmem ama vaktim olsa gezecegim tek müze bu olurdu sanirim. Sali günleri kapali olan müzeyi, haftanin diger günleri 25 PLN karsiliginda gezebilirsiniz. Detayli bilgiyi BURADA bulabilirsiniz.
Historical Museum of Warsaw
Eski sehirdeki Market Square’de yer alan ve Varsova tarihine ait belge ve eserlerin sergilendigi bu müzeyi persembe günleri ücretsiz, haftanin diger günleri ise 20 PLN ödeyerek ziyaret edebilirsiniz. Not: Pazartesi günleri kapali. https://muzeumwarszawy.pl/en/
Chopin Museum
Chopin’e ait bazi esyalarin ve eserlerinin kayitlarinin sergilendigi bu müzeyi klasik müzik seviyorsaniz kacirmamalisiniz. Sadece müze olarak degil bircok sergiye ve konsere de ev sahipligi yapan bu müzeyle ilgili BURADAN detayli bilgi edinebilirsiniz. Pazartesi günleri haric her gün acik olan müzeyi carsamba günleri ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Diger günler ise bilet ücreti 22 PLN.
Marie Curie Museum
Nobel ödülü kazanan ilk kadin olan ve sonrasinda kazandigi ikinci Nobel ödülü ile bu ödülü iki kez kazanmis ilk ve tek kadin olma ünvanini tasiyan bilim insani Marie Curie’nin mektuplari, fotograflari, esyalari ve buluslarina dair cesitli kaynaklarin sergilendigi bu müzeyi kacirmayin derim. Sahsen vaktim olsa burayi da gezebilmeyi isterdim. Pazartesi günleri haric her gün acik olan 11 PLN ödeyerek ziyaret edebilirsiniz. http://en.muzeum-msc.pl/
Gördügünüz gibi cok da az yer yok Varsova’da görmeye deger, o yüzden bir haftasonu ayirip rahat rahat gezmek en mantiklisi. Ben yukarida anlattigim yerlerden sadece müzeleri gezmedim. Yürüyerek dolasilabilecek her yeri ise yaklasik 3 saatlik bir yürüyüsle görmeyi basardim. Ben yürümeyi biraz fazlaca seven bir insanim, hani her grupta vardir ya haritadan bakar “aa yarim saat gösteriyor, yürürüz biz burayi” deyip kilometrelerce yolu yürütür ya insanlara, heh o kisi benim iste 😀 Normalde yukarida bahsettigim yerleri metro ya da tramvayla da rahatlikla gezebilirsiniz tabii ki ama ben gezerken etrafi gözlemlemeyi daha cok seviyorum.
Yine de sizler icin asagiya Varsova metrosunun haritasiyla bilet fiyatlarini ekliyorum, kiymetimi bilin.
- 20 dklik bilet: 3.40 PLN
- 75 dk gecerli aktarma bileti: 4.40 PLN
- 90 dk gecerli aktarma bileti: 7.00 PLN
- 75 dk gecerli aktarma bileti (max 10 kisilik grup icin): 22 PLN
- 24 saat gecerli günlük bilet: 15 PLN (bir zone icin) 26 PLN (iki zone icin)
- 72 saat gecerli bilet: 36 PLN (bir zone icin) 57 PLN (iki zone icin)
- Cuma aksam 19’dan Pazartesi sabah 8’e kadar gecerli haftasonu bileti: 24 PLN
- Cuma aksam 19’dan Pazartesi sabah 8’e kadar gecerli haftasonu bileti (max 5 kisilik grup icin): 40 PLN
Daha detayli bilgiyi BURADAN inceleyebilirsiniz.
Yorum Yok