Sadece kimlikle gidilebilen, pasaport bile gerektirmeye bir ülke olmasina ragmen gitmek bir türlü nasip olmamisti Gürcistan’a. Zaten hep öyle olmaz mi? Kolay erisilebilen her sey icin, nasilsa bir gün yaparim/giderim/gezerim düsüncesi hepimizde var. Sirf bu yüzden ülkemizdeki güzellikleri gezmeyi ihmal ediyoruz, ben de dahil. Eminim vizeyle girilebilen bir ülke olsaydi cok daha popi olurdu Gürcistan ama su an „aman ya bir Karadeniz turunun sonuna ekleriz“ deyip gecistiriyoruz.
Sahsen biz de öyle yaptik, Muro’nun memleketi Artvin’e gittigimiz yaz tatilinin bir gününü de Batum’a ayirdik. Biliyorsunuz, Artvin’le Batum birbirine sinir komsusu sehirler, aradaki sinir kapisi da Sarp Sinir Kapisi. Hatta öyle ki Hopa’ya ucacaksaniz ucaginiz Batum’a iniyor, sonra Batum Havaalanindan otobüslerine bindirilip sinirin Türkiye tarafina getiriliyorsunuz.
Biz zaten Artvin’de oldugumuz icin kendi aracimizla Sarp’a kadar gidip araci sinir kapisinin Türkiye tarafindaki otoparka birakip Batum’a gectik. Tabii ki aracla da gecebilirsiniz ama Türk plakali araclara kaza yaptirip para koparmaya calistiklarina dair hikayeler duymus bircok Artvinli, o yüzden riske girmedik. Otopark da cok pahali degil zaten, yaklasik alti saatine 30 TL gibi bir ücret ödemistik.
Sinir kapisindan gecmeden önce 50 TL’ye yurtdisi cikis harc pulu almaniz gerek, bir de kücük bir form dolduruyorsunuz, giris ve cikislarda o kagida basiyorlar mührü cünkü. Eger yurtdisi oturumunuz varsa yurtdisi cikis harc pulu ödemenize gerek yok, ama pasaportunuz ve oturum kartinizin yaninda olmasi gerek.
Sinir kapisini gectikten sonra Batum sehir merkezine minibüslerle ya da taksiyle gidebilirsiniz. Minibüslerin ücreti 2 Lari (4 TL) civarindaymis ama hem cok kalabalik hem de cok konforsuz minibüsler o yüzden özellikle üc dört kisilik grupsaniz taksi daha mantikli olacaktir. Elinizi sallasaniz taksiciye carpiyor zaten ama mutlaka pazarlik yapin. Sarp’tan sehir merkezine 20 Lari tuttugunu okumustum gitmeden önce, taksiciler önce 30 Lari’ye götürürüz falan dediler ama pazarlikla 20’ye düsürdük tabii ki. Bu arada bircok taksici Türkce konusabiliyor, o yüzden yabanci dil bilmeseniz de kolaylikla yol iz bulabileceginiz bir yer Batum.
Gürcistan’in para birimi Lari ve 1 Lari 2 TL’ye karsilik geliyor. Pasaport kontrolünden gectikten sonra sinir kapisindaki ofisten para bozdurabilirsiniz ya da sehirde her yerde karsiniza cikacak bürolardan birinde de bozdurabilirsiniz. Kredi karti bazi yerlerde gecmeyebilir o yüzden bir miktar Lari yaninizda bulundurmanizda fayda var. Ayrica bazi taksiciler türk lirasi da kabul ediyor, eger yaninizda lari yoksa ve sehirde bozdurmak istiyorsaniz taksiciyle TL üzerinden de anlasabilirsiniz.
Batum, hele bir de hava güzelse, gezmesi cok keyifli bir sehir. Bircok önemli nokta sehrin sahil seridinde siralanmis durumda zaten. O yüzden günübirlik gezmek icin ideal bir sehir. Su linkteki ya da asagidaki görselden de kolaylikla takip edebileceginiz Batum’daki gezilecek yerler kisaca söyle:
- Avrupa Meydani
- Piazza Meydani
- Batum Bulvari
- Batum Limani
- Ali ve Nino Heykeli
- Dönme dolap (Ferris Wheel)
- Astronomik Saat
- Chacha Saati Kulesi
- Orta Camii
- Alfabetik Kule
- Virgin Mary Kilisesi
- Aziz Nikola Kilisesi
Gürcistan mutfagi bizim Dogu Karadeniz mutfagina cok benziyor. O yüzden yiyecek konusunda sikinti yasayacaginizi sanmiyorum. Gittiginizde yemeden dönmeyen denilen Hacapuri var sanirim bir tek, ici bol tereyagli peynirli bazen de yumurtali pide diyebiliriz Hacapuriye. Ben cok yagli ve cok peynirli seyleri yiyemedigim icin tatmadim ama Muro cok sevdi. Fiyatlar da oldukca uygun. Alti kisi pideli salatali corbali bir ögle yemegi icin toplamda 42 Lari ödedik, lezzet ve kalite de oldukca iyiydi.
Bizim icin oldukca güzel bir günübirlik gezi oldu Batum sehri. Mimarisini, yesilini, insanlarini cok sevdim Batum’un. Henüz gitmediyseniz bence daha fazla ertelemeyin. (Yeni) kimliginizi alin ve atin kendinizi Karadeniz kiyilarina.
Yorum Yok