Meksika’ya gitme gibi bir plan yapmaya baslarsaniz eger, karsiniza cikacak sehirler Meksika’nin kuzeyindeki Mexico City ve dogusundaki Cancun olacaktir. Biz de balayimiza Meksika’yi dahil ezmeye karar verince bu iki secenek arasinda kalip sonrasinda hem daha “kizgin kumlardan serin sulara” temali oldugu icin hem de Miami’den ucus kisa ve ucuz oldugu icin Cancun’u tercih ettik.
Meksika’nin Quintana Roo eyaletinde bulunan Cancun’a, eskiden Mayaların oturduğu yöreyi Incidents of Travel in Yucatan (1843; Yucatán Gezisi Serüvenleri) adlı klasik yapıtlarında anlatan Amerikalı kaşif John Lloyd Stephens ile İngiliz kaşif Frederick Catherwood tarafindan Maya dilinde “Gökkuşağının Sonundaki Gemi” anlamına gelen Cancúne adını verilmis.
Cancun’a gitme karari verdikten sonra gezilecek yerler arastirmasi yapinca karsiniza Cancun’un Karayip Sahilleri, Maya uygarligindan kalan piramitler ve harabeler ve sayisiz adet magara havuzlar (cenote) cikacaktir. Hal böyle olunca da Cancun’a ayirdigimiz dört gece bes günü verimli planlamaliydik.Uzun uzun düsündükten sonra;
- 1. Gün – Chichen Itza – Cenote Ik Kil – Valladolid
- 2. Gün – Tulum – Maya Ruins – Snorkelling
- 3. Gün – Coba – Playa Del Carmen
- 4. Gün – Isla Mujares – Cancun Merkez
- 5. Gün – Küba’ya Ucus
versiyonunda karar kildik.
Türk Vatandaslari icin Meksika’ya seyahatlerde vize gerekiyor. Vize basvurusuyla ilgili tüm bilgilere BU SITEDEN erisebilirsiniz ama söyle bir dipnotu da paylasayim; pasaportunuzda geçerli ABD vizesi ve Japonya, İngiltere, Kanada ya da Schengen ikamet izni bulunması halinde Meksika vizesine gerek duymadan, Meksika ülkesine giriş yapabilirsiniz. Dolayisiyla biz de hem gecerli Amerika vizemiz hem de Almanya ikamet iznimiz bulundugu icin vizeye gerek duymadan Meksika’ya giris yapabildik.
Cancun’da konaklama kisminda inanir misiniz kiyamet gibi secenek var. Bunun sebebi Cancun’un Meksika’nin bir Bodrum’u bir Cesme’si bir Alacati’si olmasi yani turizminin baskenti olmasi! Hal böyle olunca cidden dev gibi oteller, Karayip denizine bakan sahane tesisler bulunuyor. Nasil bir tatil ve ne kadar bütce ayirdiginiza bagli olarak degismekle birlikte Zona Hotelara bölgesinden seceneklere bakarsaniz inanin otele bogulacaksiniz. Ama tabii biz yukarida da yazdigim gibi deniz tatili degil de Kültür ve Turizm Bakanligi elcisi gibi takilmali bir plan yaptigimiz icin Oteller Bölgesinden uzakta Smart Cancun by Oasis isimli otelde konakladik. Odalari ortalama olmasina ragmen acik büfe kahvaltisi ve (kullanmadik ama) sahane havuzuyla gönülleri fethetti kendisi (4 gece iki kisilik ücreti toplamda 171€ yani geceligi kisibasi 21€’ya gelmisti).
Bu arada biz Miami’den Cancun’a uctuk (kisibasi 75$) ve American Airlines’i kullandik. Ama söyle ki kamu spotlarinin vazgecilmez adresi olarak yine basimiza inanilmaz bir olay geldi. Simdi biz önceki yazilarimda bahsettigim Everglades Doga Parkini Cancun ucusumuzdan hemen önce gezdik ama sikinti su ki hem bot turu bekledigimizden uzun sürdü hem de sonrasinda havaalanina giderken navigasyon yüzünden iki kez kaybolunca öglen 12:30’daki ucusumuzu bir güzel kacirdik. Miami Havaalanindaki American Airlines bankosunda kizcagiz bizi bir sonraki ucusun (ayni gün aksam 19:30 ucagi) yedek listesine ekledi. Bu da demek oluyordu ki aksamki ucagi bizim gibi kaciranlar olursa onlar yerine biz binebilecektik. Ve yine bu demekti ki aksam yediye kadar bos vaktimiz vardi ve biz baya arsizca “madem zamanimiz var hadi Little Havana’yi gezelim” dedik. Gezdik dolastik iyi güzel de havaalanina geri dönünce gördük ki bizimle birlikle yedek listede 11 kisi vardi, ha Allahtan biz ikinci ve ücüncü kisilerdik ama abartmiyorum son dakikaya kadar sadece iki kisilik yer vardi yani listenin birinci sirasindaki kisi ve ya ben ya muro Cancun’a gidebilecektik. Ama cok sükür ki Allah burada yüzümüze güldü ve bir kisi daha ucagi kacirdi ve yaklasik yarim gün gecikmeyle (ekstra ücret ödemeden) Cancun’a ucabildik.
Meksika ve Cancun’la ilgili genel bilgileri verdikten sonra nihayet ilk gün gezisi olan Chichen Itza, Cenote Ik Kil ve Valladolid turuna gecebiliriz sanirim.
CHICHEN ITZA
Chichen Itza (ya da okunuşuyla Çiçen İtza), Meksika‘nın Yucatán Yarımadası‘nda, Valladolid ve Mérida arasında yer alan, Kristof Kolomb öncesi dönemde kurulmuş bir İtza Maya kentidir. Muhtemelen bir dönem Yucatan’ın dini merkezi olmuştur. Günümüzde Meksika’nın en çok ziyaret edilen ikinci arkeolojik sit alanıdır. Chichen-Itza’daki El Castillo (kale) adıyla tanınan Kukulkan (Kukuul Kaan) piramidinin yüksekliği üst platforma nazaran 24 m’dir. (10. yüzyıl sonunda yüksekliği 40 m olan Uxmal‘daki piramitten daha alçaktır.) 7 Temmuz 2007‘de seçilen dünyanın yeni yedi harikasından biridir. Efsaneye göre kent 10. yüzyılda Quetzalcoatl önderliğindeki Toltekler‘ce alınmıştır. Kentteki önemli yapılar şunlardır:
- Kale adıyla tanınan Kukulkan Tapınağı ya da Kukulkan Piramidi: Mayalar bu piramidi astronomi ve matematik bilgilerini ortaya koymak istercesine belirli bir sistemle inşa etmişlerdir. Örneğin 4 cephesinin her birinde 91 basamak yer alır ki, böylece 4×91’le bulduğumuz 364 sayısına en tepedeki düzlüğü (1) de eklediğimizde yıldaki günlerin sayısı olan 365’i bulmaktayız. Ayrıca, piramidi öyle bir şekilde yönlendirmişlerdir ki, ilkbahar ve sonbaharda ekinoksların gerçekleştiği an, piramide gelen güneş ışıkları piramidin çıkıntıları sayesinde, merdiven basamaklarının dibinde bulunan iki yılan başı yontusunun S’ler çizen bir gövde uzantısı oluşacak şekilde bir gölge oluşturmaktadır. (İki başlı yılan.) Bu yılan, Kukulkan adıyla bilinen ilah tüylü yılandır. (Yılanın bir özelliği vücudunun gökcisimlerinin yörüngeleri şeklini alabilmesi, S’ler çizebilmesidir.) Ayrıca piramiti inandıkları yeraltı alemi katları sayısı gibi 9 farklı düzey halinde düzenlemişlerdir. Piramidin tepesinden bakıldığında 300 hektarlık bir görüş alanına sahip olunur, yani kentteki tüm yapılar görülebilmektedir.[1]
- Caracol (okunuşuyla Karakol) denilen gözlemevi. Yapıya içindeki spiral taş merdiven nedeniyle olsa gerek, “salyangoz” anlamında bu ad verilmiştir.
- Adı Maya dilinde “esrarlı yazıların evi” anlamına gelen Akab Dzib
- Baş rahibin tapınağı.
- Savaşçılar Tapınağı.
- Top oyunu sahası.
- İspanyollarca “rahibeler manastırı” adı verilmiş yönetim sarayı.
- Çeşitli tapınakları içeren, “eski Chichen” yapılar grubu
Vikipediden aldigim bu ansiklopedi Chichen Itza bilgisinin ardindan Chichen Itza’ya nasil gittigimiz ve nelere ne kadar ödedigimiz gibi daha isinize yarayacak seylere gelelim. Eger internetten Chichen Itza turu diye aratirsaniz cok fazla secenekle karsilasacaksiniz (mesela viator.com). Bizse tabii ki her zaman oldugu gibi tur da neymis dedik ve kendimiz gezmeye karar verdik. Cancun’dan Chichen Itza’ya arabayla bir saat onbes dakikalik inanilmaz keyifli bir arac yolculuguyla varabilirsiniz. Ama unutmamaniz gereken bir sey var ki Meksika’daki otoyollar Türkiye’deki gibi parali ve Cancun-Chichen Itza arasi otoyol 70 meksika pesosu.
Biz her ne kadar tur almamis olsak da otoyoldan cikip Chichen Itza yoluna sapacaginiz noktada asagidaki tabelayi gördügünüzde durun arkadaslar! Cünkü biz biraz tesadüfi de olsa durduk ve cok karli bir Chichen Itza ve Cenote Ik Kil turu (daha dogrusu giris bileti) satin aldik. Bu bilete bu iki yerin giris ücretiyle birlikte Chichen Itza’nin icindeki otel-tesiste acik büfe ögle yemegi de dahil ve bu ögle yemegi sirasinda Meksika müzikleri esliginde meksika danslarina sahit olabilirsiniz. Ayrica burada bu biletleri satanlar size ayaküstü gayet güzel rehberlik bilgiler veriyorlar ki her ne kadar arastirmis da olsaniz Meksikalilardan duyunca daha da bir merak ederek geziyorsunuz piramitleri…
Kukulkan piramidi o kadar etkileyici ki! Her ne kadar Misir’daki piramitleri görmemis olsam da Maya halki ve onlarin matematik ve astronomi bilgileri beni kendilerine hayran birakti. Eskiden piramidin 91 basamagini tirmanip tepesine cikilabiliyormus, ama zaman gectikce tapinak zarar görünce tapinagin etrafini telle cevirmisler. Ama yine de tapinak bölgesini gezmek cok keyifli. Eger hediyelik esya almak isterseniz de Chichen Itza bölgesi asiri uygun cünkü buradaki hediyelikciler pazarliga o kadar acik ki yillardir icimizdeki pazarlik yapamama ezikligini buradaki Meksikali abilerimizle giderdik!
CENOTE IK KIL
Maya uygarligi insanlari astronomi ve matematikte iyi olduklari kadar ayinleri, inanislari ve meditasyonlariyla da cok ünlüymüs ve Cenote denilen magara havuzlar eskiden Mayalilarin meditasyonlarini yaptiklari yerlermis. Sonra asirlar gecmis, bu magara havuzlar su an turistlerin en ugrak noktasi haline gelmis. Daha önce de dedigim gibi Cancun’da cok sayida cenote bulunmakla birlikte Ik Kil bunlardan en büyügü ve en meshuru. Zeminden asagi derinligi 26 metre olan havuzun su derinligi 60 metre. Her ne kadar biz yukarida bahsettigimiz kombo turu aldigimiz icin cenoteye ücret ödemeden girdik ama normalde giris ücreti 70 meksiko pesosu (5 $) ve her gün 08:00-17:00 saatleri arasinda ziyaret edilebiliyor. Cenotede eger havuza girmek isterseniz (ki istemelisiniz!!) 10 peso vererek can yelegi alip soyunma kabinlerini kullanabilirsiniz. Bu sebeple mutlaka yaniniza mayonuzu/bikininizi alin! Ben yüzme bilmememe ragmen can yelegi oldugu icin girip yüzebildim, inanilmaz bir deneyimdi!
VALLADOLID
Simdi Valladolid deyince akliniza Ispanya’daki Valladolid gelmis olabilir ama burasi Meksika’daki Yucatan eyaletinde de bir Valladolid var (neden ayni adla iki ayri ülkede sehir var anlayamasam da!). Chichen Itza ve Cenote Ik Kil’den sonra günün son duragi yaklasik 40 km uzakliktaki Valladolid oldu bizim icin. Valladolid Cancun’a nazaran oldukca kücük bir sehir ve ziyaretcileri Chichen Itza ve Ik Kil’i ziyaretini bitiren tur otobüsleri. O yüzden özellikle aksam üzeri 16:00-17:00 civari sehir tur otobüsleri ve tur misafirleriyle doluyor. Kücük oldugu icin de bir iki saatte rahatlikla gezilebiliyor. Sehirde en cok ziyaret edilen yer House Peru isimli katedral.
Evet nihayet Meksika gezimizin en yogun günlerinden biri olan ilk gün sona erdi. Gezerken en keyif aldigim gezilerimden biriydi ama yazisini yazarken asiri yoruldugumu da itiraf etmeliyim 🙂
Yorum Yok