Her ne kadar Oktoberfest dönemi disinda pek de ziyaret eden olmasa da, Münih`te ve cevresinde pek cok görülecek yer var. Daha once Münih yazimda anlattigim sehrin icindeki ya da yakinindaki noktalarin haricinde II.Dünya Savasi dönemine ait ilgi duyanlarin özellikle gitmek isteyecegi bir yerden bahsetmek istiyorum bugün.
Hepinizin malumu, II. Dünya Svasi arkadasinda milyonlarca masum insanin canini almis, su an severek gezdigimiz Avrupa sehirlerinin neredeyse tamamini yikima ugratmis. Ve yine malumunun bu savasin tetikleyicisi olan Almanlar, daha dogrusu Adolf Hitler görülür ki, milyonlarin ölümüne yol acan bu savasi kazanamayacagini anlayinca kendisini öldürmüs. Ama tabii Hitler kendi pini cekene kadar ozellikleYahudilere inanilmaz iskenceler yapmis, onlari kamplarda toplayip bircogunu acliktan bircogunun fazla calismaktan bircogunu ise gaz odalarinda ölüme mahkum etmis.
Savas döneminde Avrupa`nin cesitli bölgelerinde kurulu 1200`den fazla Nazi kampi varmis. Rakam ürkütücü degil mi? Bu kamplardan en bilindik olani Schindler`in Listesi, Piyanist gibi filmlerde de adi gecen Auschwitz olsa da bu yazinin konusu olan Dachau Kampi 200.000 esir tutulmasi sebebiyle Auschwitz`den cok daha yikici bir etkiye sahip tarihte.
Münih`in Dachau bölgesinde yer alan bu kamp 1933 yilinda Heinrich Himmler tarafindan siyasi suclular icin acilmis ve 1945 yilinda ABD askerlerince kapatilana kadar tam 12 yil basta Yahudiler olmak üzere bircok insanin özgürlügünün ve hayatinin son duragi olmus. 1965 yilinda hayatta kalmayi basaran tutsaklardan da alinan bilgiler dogrultusunda yeniden olusturulan kamp, Bavyera eyaletinin finansal destegiyle simdiki haline getirilmis ve insanlarin ziyaret ederek icinde yasanan vahsete tanik olabilecekleri bir sergi alanina dönüstürülmüs.
Aslinda emin degilim, burayi nasil adlandirmak dogru olur. Zira sanki sergi denince hep heykeller, resimler, el isleri gibi bir sanatin ya da hobinin eseri seylerin sergilendigi yer geliyor insanin aklina, ama burasi Dacha Kampi, dünya tarihinde yasanan en büyük kayiplardan birine sebep olan savastan arta kalan bir utanc eseri aslinda. Almanlarin burayi ve burasi gibi bircok kampi aslina uygun olarak yeniden düzenleyip ziyarete acik hale getirmelerinin sebebi sebep olduklari bu kiyimdan utanc duyuyor ve sergileyerek bir sekilde suclarini kabulleniyor olmalari diye düsünüyorum.
Yaklasik iki saatte gezebileceginiz Dachau kampina Münih merkez tren istasyonundan (Hauptbahnoftan) Peterhausen yönüne giden S2 treni ve sonrasinda bineceginiz 726 nolu otobüsle gidebilirsiniz. Karisik görünüyor ama gözünüz korkmasin. S2`ye binip Dachau istasyonunda iniyorsunuz, istasyonun disinda bulunan otobüs duraginda bekleyip 726 nolu otobüse binip Dachau KZ-Gedenkstatte duraginda iniyorsunuz ve iste geldiniz. Ay oku oku bise anlamadim derseniz de iste rota BURADA
Dachau Kampini gezmek ücretsiz (yok bi de parali olsaydi, insanlari katlettikleri yetmiyormus gibi!!), yön levhalarini izleyerek tutsaklarin yatakhanelerini, tuvaletlerini, calisma alanlarini, krematoryumu ve maalesef gaz odalarini görebiliyorsunuz. Ayrica hem II.Dünya Savasina hem de kampa dair bircok bilgi de bu bahsettigim alanlarin duvarlarina yerlestirilmis Almanca ve Ingilizce metinler ve resimlerle anlatiliyor.
Insanlarin acimasizca iskenceye maruz kaldiklari, ac birakildiklari, insan gibi yasamaktan uzak kafesteki hayvan muamelesi gördükleri, kafayi yemin SS doktorlarinin ya da bilim adamlarinin sacma deneyleri icin kullanildiklari ve bir süre sonar maalesef öldükleri ya da öldürüldükleri bu Alani görünce insan buna sebep olanlarin da kendisi gibi “insan”oldugundan gercekten süphe duyuyor. Nasil bu kadar acimasiz olunabilir ve ne icin? Iktidar, hirs, güc, para, mevki? Milyonlarca insanin hayatini etkileyen, sehirleri yakip yikan, sinirlari degistiren bu savasin asil sebebi neydi sahiden? Ve dünya degisti mi daha iyi bir yer mi artik yoksa rollerin degistigi ama senaryonun ayni kaldigi bir hayati mi yasiyoruz dersiniz?
Yorum Yok