Güncelleme: Haziran 2020 (ANABIN’den bölüm denkligi nasil alinir kismi eklendi)
Almanya’ya yerleşmeme beş gün kala hikayenin yeni bölümünü yazmak istiyorum. Ama tabii öncesinde emin olmak istediğim bir şey var: Sıkıldınız mı? Yani sıkıldıysanız, aman bize ne senin hikayenden diyorsanız lütfen söyleyin. Sonuçta benim burada üç beş kelam etmemdeki amaç belki benim gibi birileri vardır da yardımım dokunur diye düşünmem. Yoksa yazarken tekrar yaşadığım bu süreç çok da coşku uyandırmıyor bünyemde.
Neyse size bir örnek vereyim mesela, seyahat blogu yazanlar, instagramdan gezginleri takip edenler Hayat ve Seyahat blogunu ve sahibesi Fatma Hnı mutlaka tanır. Dünya aslında çok küçük ya, Linkedin üzerinden benim işe başlayacağım firmada çalışan Türkleri stalklerken rastladım ona. O da o şirkette çalışıyordu, profilini incelerken blogger olduğunu gördüm ve şansıma Linkedinde blogunun adresi de vardı. Ben de tabii hemen girip blogunu inceledim. Onun belki haberi yoktur ama onun yazdığı yazılar o kadar çoook işime yaradı ki… Zira o da 2016 yılı başında İstanbul’dan Münih’e yerleşmişti, hem de benim müstakbel şirketimde çalışıyordu. Kendi taşınma sürecinde hem çalışma izniyle ilgili yazıları hem de Münih’teki evrak vs işleriyle ilgili yazıları bana gerçekten çok faydalı bir rehber oldu. Kendisine buradan teşekkürlerimi iletirken belki benim yazdığım yazılar da başkalarına böyle rehber olur temennisinde bulunuyorum.
(Yine) Uzun bir girizgahın ardından Almanya için çalışma izni nasıl alınır, nereye başvurulur, hangi evraklar gerekir diye kısaca bir anlatayım istiyorum. Almanya için çalışma izni başvurusu yapmak için öncelikle bir sponsorunuz olması gerekiyor. Peki bu ne demek? Yani Almanya’daki bir şirketle karşılıklı imzaladığınız bir kontratınız olmalı (ya da daha sonra anlatacağım gibi çalışma iznine sahip bir eşiniz olmalı). Elinizde firmanın ilettiği adınıza düzenlenmiş ve yıllık brüt maaşınızın yer aldığı kontratınız varsa diğer işlemler o kadar da zor değil. Almanya için çalışma izni başvuruları pek tabii Alman konsolosluğuna yapılıyor ama konsolosluk doğrudan başvuru almıyor. Bu yüzden öncelikle iData‘dan 90 GÜN ÜZERİ ULUSAL VİZE randevusu almanız gerekiyor. Daha önce Almanya ya da İtalya için Schengen vizesi almış olanlarınız iData’yı zaten bilir ancak schengen vizesinden farklı olarak çalışma izni için başvurularınızı iData çağrı merkezini (08504608493) arayarak alıyorsunuz. Telefonda çalışma izni için başvuru yapacağınızı, randevu istediğinizi belirtiyorsunuz, temsilci de size en yakın randevu tarihini söyleyerek ardından mail adresinize gereken belgeleri ve doldurmanız gereken formları gönderiyor.
Eğer firmanızla yıllık brüt 55.200 €’dan fazla bir ücretle sözleşme imzaladıysanız (Bu rakam 2020 yili icin gecerli olup her yil güncellenmektedir) EU Blue Card denen ve AB üyesi olmayan bir ülkenin vatandaşı olup yüksek nitelik gerektiren faaliyet amacıyla Almanya’ya gelen veya başka bir ikamet izniyle, örneğin yüksek öğrenim amacıyla, Federal Almanya’da bulunan ya da başka bir AB üyesi ülkede AB Mavi Kart ile ikamet edenler için çıkarılan özel bir çalışma iznine başvurabiliyorsunuz. Ancak sözleşmenizdeki yıllık ücret tutarı gerekenin üzerinde olsa bile Mavi Kart herkese verilmiyor. Mavi Kart hakkı edinebilmeniz için çeşitli koşullar var. Eğer merak ederseniz BU LİNKTEN detayları öğrenebilirsiniz.
Bir diğer önemli noktada mezun olduğunuz okulun Almanya nezdinde denkliği bulunması yani kabul edilebilir olması. Mesela benim örneğimde Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü denkliğin sağlandığı bölümlerdi. Peki bunu nereden öğreniyoruz derseniz ANABIN denen bir site var, oraya giriyorsunuz ama Almanca olmasından mütevellit aşağıya sırasıyla izlemeniz gereken adımların ekran görüntülerini ekliyorum:
Alle Lander kısmından Türkiye’yi (Turkei) seçiyorsunuz, sonra mezun olduğunuz okul ve bölümü seçiyorsunuz. Okulunuz H+ ise denkliğiniz var demektir. Sonrasında okulunuzun yanındaki artı (+) işaretine basıp karşınıza çıkan belgenin çıktısını almanız gerekiyor.
Güncelleme 2020: Ben calisma iznine basvururken mezun olunan okulun H+ olmasi yani denkliginin bulunmasi yetiyordu. Ancak artik okulun denkliginin yani sira bölümün denkligini de soruyorlarmis. Onunla ilgili adimlari da asagiya ekliyorum:
Yine ANABIN sitesinde bu kez “Hochschulabschlüsse” kismina tikayip “Suchen nach Abschlüssen” kismina giriyorsunuz.
Asagidaki görseldeki gibi ülkenizi, egitim tipinizi (Doktora, Lisans, Ön Lisans, Yüksek Lisans gibi) ve bölüm adini (Isletme, Endüstri Mühendisligi, Kimya Bölümü gibi) seciyorsunuz.
Bölümünüzün yanindaki + isaretini tikladiginizda asagidaki gibi bir özet sayfa karsiniza cikiyor. Burada bölümünüzün bilgileri, kac yillik egitim verdigi ve denk olup olmadigi bilgileri yer aliyor.
Sag üst kösedeki yazdir butonuna bastiginizda bölüm denkliginize iliskin belgeyi edinmis oluyorsunuz.
Başvuru için gereken diğer belgeleri de topladıktan sonra randevu gün ve saatinizde Almanya Konsolosluğuna gidiyorsunuz (Ben randevumu yaşadığım şehir olan İstanbul’dan almıştım, haliyle her şehirde Almanya temsilciliği yok ama yakın olan konsolosluğu bulmak için BURAYI ziyaret edebilirsiniz. İstanbul için adres, mesai saatleri ve görev kapsamına giren iller bilgisini aşağıya ekliyorum). Sıkı bir aramadan sonra içeriye girince danışmadaki görevli evraklarınızı kontrol ediyor, sonrasında çalışma izninizin çıkmasının ardından pasaportunuzun UPS ile teslim edileceği adresi ve sizin verilen adreste bulunmamanız halinde pasaportunuzu alabilecek isimleri veriyorsunuz (kendim gelip alacağım seçeneği yok maalesef, 20 TL kargo ücreti vermek zorundasınız). Ödediğiniz ücretler karşılığında aldığınız makbuzları saklayın, zira şirketiniz işe başlamanızı takiben bu ücretleri size geri ödeyebilir (benim şirketim Reimbursement Package kapsamında belli bir tutara kadar çalışma izni çıkarma ve taşınma sürecinde yaptığım masrafları orijinal faturalar karşılığında ödeyeceğini belirtmişti).
İstanbul Alman Başkonsolosluğu Alman vatandaşları ve Almanya’ya ilgi duyanlar için bir başvuru merkezidir.
Başkonsolosluğun açık adresi
Almanya Federal Cumhuriyeti Başkonsolosluğu
İnönü Caddesi 10,
34437 Gümüşsuyu – İstanbulPosta Adresi:
Posta Kutusu 6,
34431 Beyoğlu – İstanbulGörev alanı kapsamı:
Balıkesir, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, Eskişehir, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Tekirdağ, Sakarya ve Yalova vilayetleri
Ödeme işlemlerini yapmanızın ardından adınızın okunmasını bekliyorsunuz. Sıranız gelip adınız okunduğunda kalın camın ardındaki vize görevlisine evraklarınızı ve 60 € vize ücretini veriyorsunuz. Görevlimiz başlıyor sayfa sayfa dokümanlarınızı incelemeye. Evraklarınız eksiksizse ve kontratınızda ilk başta belirttiğim bilgiler yazıyorsa bu işlem on dakika bile sürmüyor. Ama yan bankoda evlilik nedeniyle aile birleşimi giden birkaç kadının mülakatına kulak misafiri oldum. Onları baya baya sorguluyorlar. Facebook üzerinden tanışarak evlendiklerini söyleyen kadına görevlinin ‘siz facebooktan size her merhaba diyenle evleniyor musunuz?’ sorusunu duydum mesela. Ya da bir diğer gurbetçi adayı kızımıza ‘kocan seni ailesiyle tanıştırdı mı? Onlar ne dedi evliliğinize?’ gibi sorular soruluyordu. Onları duyduktan sonra benimle ilgilenen görevlinin ‘yaşın kaç? 30 musun sen? Hiç de göstermiyorsun? Napıcan Almanya’da? Valla aferin iş bulmuşsun!’ gibi soru ve yorumlarını öpüp başıma koydum.
Evrakları teslim ettikten sonra hafiflemiş olarak ayrıldım konsolosluktan. Üç günün ardından da pasaportum ve pasaportumun üzerine basılmış Mavi Kartım elime ulaşmıştı. Benim çalışma iznim çok kısa sürede çıktı, Muro’nunki de yaklaşık bir haftada çıkmıştı. Ancak yaklaşık dört beş ay bekleyen ve hatta bu kadar beklemenin ardından başvurusu reddedilenleri de biliyorum. Sürenin uzaması ya da kısalması (tamamen kişisel görüşüm bu) size sponsor olacak firmanın Alman makamlar nezdindeki geçerliliği. Ben Alman menşeili bir şirketin Münih’teki genel müdürlüğünde istihdam edilecektim, Muro büyük bir Amerikan bankasının Münih ofisine alınmıştı, bu yüzden çok da sıkıntı çıkmadı diye düşünüyorum ama Almanya’da bir şirket başka bir ülke vatandaşı olan kalifiye bir eleman istihdam etmek istiyorsa bunun sebebini (yani neden bir Alman vatandaşını değil de başka bir ülke vatandaşını istihdam etmek istediğini) açıklamak zorunda. Bunu sıklıkla yapan firmalar (yani expat yoğunluğu yüksek firmalar) çalışma izni alımında zorlanılmayan firmalar. Ama altını çizerek söylüyorum bunlar tamamen benim kişisel görüşüm. Belki de arka planda bambaşka bir algoritma vardır.
Yukarıda gördüğünüz kart Mavi Kart, yani Almanya’da çalışma ve oturumumu sağlayacak belge. Peki bu karta sahip olmanın ne gibi avantajları var kısaca onları da anlatayım (EU Blue Card’la ilgili BU DOKÜMANI da inceleyebilirsiniz):
Mavi Kartınız varsa kalıcı ikamet izni için başvurabilirsiniz.
As a holder of an EU Blue Card in Germany you can apply for a permanent national residence title (settlement permit). Therefore you should have been in highly-qualified employment for 33 months and have simultaneously paid into a retirement scheme. Holders of an EU Blue Card who can prove adequate knowledge of German (level B1) can apply for a settlement permit after 21 months already.
Mavi Kartınız varsa Avrupa Birliği üyesi ülkelerde vizesiz seyahat edebiliyorsunuz (Schengen vizesi yerine de geçiyor).
If you have held an EU Blue Card from a Member State of the EU for at least 18 months you can enter another Member State without a visa for the purpose of highly-qualified employment and apply for the EU Blue Card there within one month. The same applies to the entry of family members (section 39 No. 7 of the Residence Ordinance). Besides, the holder of a Blue Card can spend up to 12 successive months in a non-EU country without losing his residence title. These same regulations are valid for family members, as well.
Mavi Kartınız varsa eşinizin sponsoru da siz oluyorsunuz yani eşiniz de (herhangi bir Almanca koşulu aranmaksızın) Mavi Kart sahibi olabiliyor.
The EU Blue Card includes further advantages for family members. In accordance with section 30 subs. 1 sentence 1 No. 3g and sentence 3 No. 5 of the Residence Act, spouses might be granted a residence permit even if they do not have any knowledge of German prior to entering the country. In addition, spouses are immediately entitled to take up dependent and independent employment without any restrictions (section 27 subs. 5 of the Residence Act).
Bir araya gelme sürecimizle Muro ile birlikte Mavi Kartın özellikle son maddesiyle ilgili bir sürü doküman okuduk, hatta Almanya’da birkaç devlet kurumundan da ‘eşe sponsor olma’ durumunu teyit ettik. Eğer ben iş bulamasaydım bir araya gelebilmek adına bu yolu kullanacak ve ben Mavi Kart sahibi olarak Almanya’ya gidip orada iş arayacaktım. Ne farkı var derseniz; maalesef şirketlerin sizi tercih etmesi için o ülkede geçerli çalışma izninizin olması büyük bir etken. Şirketlerin kendi kariyer sayfalarında özgeçmiş oluştururken çalışma izniniz olup olmadığını işaretliyorsunuz ve bana kalırsa çoğu durumda çalışma izninizin olmadığı yönünde cevap verirseniz direkt eleniyorsunuz. Dolayısıyla birçok iş ilanı için yetkinliğim yeterli olsa da elenme sebebim çalışma iznimin olmamasıydı. Biz de son çare olarak evlilik sayesinde çalışma izni alıp orada bir yandan dil kursuna gidip bir yandan da iş ararım diye düşünmüştük. Ama işte çok şükür ki kendi kendimin sponsoru oldum, evlenme gerekçem ‘çalışma izni alabilmek’ değil, sevdiğim insanla bir araya gelip yuva kurmak oldu.
Özetle beklediiim bekledim ve kendi işimi yine kendim gördüm. Bundan sonra İstanbul’daki evimi kapatmak, eşyalarımı satmaya çalışmak, taşınmak gibi damağımda kekremsi tat bırakan yorucu işleri halletmeye çalışma zamanı…
28 Yorum Var
Devam ez yazmaya..Münihe gidince de yaz ?
Calisma ve güncel hayatınızdaki başarıların devamını temenni ederim.
Arkadaşlar merhaba,
Mavi kart ile oturum başvurusu hakkında yeterince bilgi bulunamadığı için ben de bir şeyler ilave etmek istedim. İki gün önce İstanbul konsolosluğunda vize görüşmemize katıldık. Mülakat saatimiz sabah 7:45’ti ama 45 dakika erken gittik. Erken gidince sıranız erken geliyor, 45 dakika beklemek zorunda kalacağız diye endişe etmeyin. Önce UPS’ten kargo zarfı alıyorsunuz. 4 pasaportun her biri için ayrı kargo ücreti alabilirler diye düşündüm ama mantıklı olanı yaptılar ve 20 TL kargo ücreti karşılığında tek zarf verdiler. Sonrasında belgeleri kontrol eden memur inceleme yapıyor, fazla olanları size iade ediyor ve sıra numarası veriyor. Sonrasında beklemeye başlıyorsunuz. Kalabalık değildi, üçüncü sıradaydık.
Yalnız biz diğer arkadaşlardan farklı olarak ailece başvuru yaptık.
Ailesi olanların başvurusunda iki durum söz konusu:
1. Önce Mavi Kart adayı başvuru yapıp Almanya’ya gider, orada oturum alıp Mavi Kart’ı çıkartır ve daha sonra ailesi, Aile Birleşimi için başvuru yapar. Uzun bir süreç bu.
2. Bizim yaptığımız gibi, ben Mavi kart için başvuru yaparken aynı anda eşim ve iki çocuğum için ise aile birleşimi başvurusu yaptık. Bu şekilde olan başvurularda ailemin süreci de benimle beraber ilerlediği için kısa sürede beraber oturum sahibi olabileceğiz.
Özellikle burada bilgilendirme konusunda eksik kalan detaylardan ve gereksiz belgelerden bahsedeceğim. Yeterli bilgi veren olmadığı için belge olayını ben biraz abartmışım:) 4 kişilik başvuru için yaklaşık 900 sayfa fotokopi ve bilgisayar çıktısı almıştım, nerdeyse hepsini geri verdiler :))
Gerekli belgeler için açıklamalar:
1. Başvuru formu: 2 nüsha olarak doldurup imzalıyorsunuz. Formların ayrıca fotokopilerini de çekip vermenize gerek yok, sadece 2 nüsha imzalı asıllar yeterli. Almanca olarak doldurulması konusunda endişe etmeyin, google translate yeterli oluyor 🙂
2. İkamet Yasası’nın 54. maddesine göre başvuru sahibinin el yazısıyla imzalanmış 1 adet
açıklama yazısı : Bunun için çok kaygıya gerek yok arkadaşlar. Başvuru formunun son sayfası, bu açıklama yazısıdır. Hatta başvuru formunu 2 nüsha veriyoruz dedim ya, bunu da 2 nüsha olarak vermiş oluyorsunuz ve bir tanesini fazla diyerek size geri veriyorlar.
3. Pasaport fotokopisi: Turist vizesi başvurusunda olduğu gibi pasaportun tüm sayfalarının fotokopisini çektim ama sadece ilk sayfanın fotokopisini alıp geri kalan sayfaların kopyasını geri verdiler. Hatta eski pasaportumun da tüm sayfalarının fotokopisini çekmiştim, onu da komple verdiler. Sonuç olarak başvuru yaptığınız pasaportun ilk sayfasının 2 fotokopisi yeterli.
4. Vesikalık Fotoğraf: 2 tane biyometrik vesikalık fotoğraf denmiş ama bizden 3 tane istediler. Evrak kontrol memuru mülakat öncesinde 2 tanesini başvuru formlarına zımbalıyor. Üçüncü fotoğrafı ise vize mülakatı sırasında mülakat memuru scan edip geri veriyor.
5. CV önemli bir belge, iki nüsha olarak verdim. Diploma denkliği için de ANABIN’den okul denkliğini bulup çıktı alıp diplomanın kopyasına ekledim. Fakat bölüm denkliğine de bakmak gerekiyormuş sanırım, mülakat esnasında mülakat memuru kendisi bilgisayardan bulup çıktı alarak ekledi.
İngilizce dil belgesi olarak iki tane YDS sınavının, bir tane de TOEFL sonuç belgesinin fotokopilerini verdim, TOEFL sonuç belgesini alıp YDS sonuçlarını bana geri iade ettiler.
Mesleki sertifika olarak yaklaşık 130 tane eğitim sertifikam vardı. Nerden baksanız 150 bin euro değerindeki eğitimlerin sertifikası idi. Hepsinin 2 fotokopisini çekmiştim, hepsi elimde kaldı:) “Diplomalar yeterli, bunlara gerek yok ama çok istiyorsanız arasından en fazla 5 tanesinin fotokopisini verin” dediler. Sonuç olarak kariyerime ait verdiğim belgeler; CV, TOEFL belgesi, Lisans ve Yüksek Lisans Diploması, 2 tane Mesleki Lisans ve 5 eğitim sertifikası oldu. Klasörler dolusu gitmeye gerek yokmuş ve bu belgelerin hiçbirinin aslını da görmek istemediler. Ama yine de asılları yanınızda bulundurmanız gerekiyor.
6. Sözleşmenin 2 fotokopisini verdim. Aslını görmek istemediler. Sözleşmede baktıkları şey ise; Firmanın adını ve adresini sözleşmeye bakarak sisteme girdiler. Maaş ve sözleşme süresine bakarak bunların bilgisayara kaydını yaptılar. İşi nasıl bulduğumu sordular. “Bir recruiter beni buldu” dedim. “İK’dan kiminle muhatap oldunuz” dediler.Şirketten kimseyi tanımadığımı, “Recruiter orada üst düzey yöneticiymiş, yeni ayrılmış” dedim. Onun ismini kaydettiler sisteme. Bu soruya hazırlıklı olmanız gerekiyor yani.
7. Seyahat Sağlık Sigortası’nın da 2 fotokopisi verdim, aslını sormadılar. Seyahat Sağlık Sigortasını Yapı Kredi’nin online işlemler kısmından yaptım. 1 aylık Seyahat Sağlık Sigortası için 64 TL ödedim. 4 kişilik aile için yaklaşık 250 TL tutuyor, bilginize.
8. Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği, gerekli belgeler listesinde yazmıyor ama vermeniz gerekiyor arkadaşlar. Hatta Almanca Tercümesi de gerekiyor. Noter onayına gerek yok, sadece Yeminli Tercüman imza ve kaşesi olan bir tercüme yeterli oluyor. Tercüme için bir çok yerden fiyat teklifi istedim, İstanbul’da Eylül Tercüme’nin Sultanahmet şubesi en uygun fiyatı verdi, sayfasını 32 TL’den çevirdi. Aldığınız Nüfus Kayıt Örneği’nin düşünceler kısmı olmazsa kabul etmiyorlar. Nüfus Müdürlüğünden, Nüfus kayıt örneği istediğimizde bana da, eşime de 2 farklı belge verdiler. Birisinde; ben, eşim ve çocuklarımıza ait bilgiler var. Diğerinde ise; ben, annem ve babama ait bilgilerin dökümü. Eşiminki de aynı şekilde. Sadece ben, eşim ve çocukların olduğu belgeyi aldılar, diğerini ise boş yere tercüme ettirmiş oldum. Yani yaptırdığım 4 tercümeden ikisini almış oldular. Başka bir belge tercümesi yaptırmadım.
Bunlar dışında belge gerekmiyor arkadaşlar. Bir yerde çalışıyorsanız, oradan hiçbir belge almanıza gerek yok. Ben çalıştığım yerde sorunlar yaşıyordum, 2 ay önce işten çıkarıldım. İş yerine ait belge isterler diye çekincem vardı, yanımda her ihtimale karşı son maaş bordrolarımı ve SGK hizmet dökümünü de götürdüm ama hiçbirini istemediler. Sabıka kaydımızı verdim, geri iade ettiler. Banka Hesap dökümleri götürdüm 3 farklı bankadan, hepsini iade ettiler. İkametgah belgesi vs. hiçbir şey gerekmiyor.
Eşim ve çocuklar için yaptığımız Aile Birleşimi başvurusundan da bahsedeyim. Beraber başvurunun rahatlığını yaşadılar ve tüm işlemler boyunca çocuklar uyudu, eşim ise sadece parmak izini okutmaya geldi. Onun dışında mülakat memuru ile herhangi bir görüşme yapmasına gerek kalmadı.
Eşim ve çocuklar için de aynı şekilde başvuru formlarını doldurduk. İkamet Kanuna göre açıklama yazısı başvuru formunun son sayfası demiştik. 2 nüsha doldurup imzalıyorsun, fotokopisinin gerekmediğini de belirtmiştim. Çocukların başvuru formuna hem ben hem de eşim imza attı. Pasaportlarının sadece ilk sayfasının ikişer fotokopisini verdik. Her birisinin başvurusuna Seyahat Sağlık Sigortasının ikişer fotokopisini ekledik ve orijinali görmek istemediler. Eşim için de Vukuatlı Nüfus Kayıt örneğinin orijinalini ve Almanca tercümesini verdik. Çocuklar için ise; eşimin ve benim Nüfus Kayıt örneklerimizin ve tercümelerinin ikişer fotokopisini dosyalarına ekledik. Bunlara ilaveten eşim için Uluslararası Evlilik Kayıt Örneği (Formül B) aslını ve bir fotokopisini, çocuklar için ise Uluslararası Doğum Kayıt Örneği (Formül A) aslını ve bir fotokopisini verdik. Bu iki belge için tercümeye gerek yok, zaten uluslararası geçerliliği var. Ayrıca her birisinin başvurusuna benim İş Sözleşmemin ikişer fotokopisini ve benim pasaportun ikişer fotokopisini eklememiz gerekiyor. Yani İş Sözleşmemin 8 nüsha fotokopisini çekmem gerekti. Bunlar dışında belge gerekmiyor arkadaşlar. Eşimin başvurusuna da sabıka kaydı ve banka hesap dökümlerini eklemiştik ama hepsini kontrol memuru iade etti. Çocuklar için Noter’den aldığımız muvafakatnamenin fotokopilerini eklemiştik, onları da iade ettiler.
NOT: Belgelerimi fotokopi çektirmek yerine, bende sofcopy’leri de bulunsun diye scan ettim. Çıktıların masraflı olacağını fark ettim ve uygun ücrete alabileceğim bir yer aradım. Mecidiyeköy’de Ofismar Copy Center’a, aldığım 800 sayfa çıktı için sayfası 3,5 kuruştan yaklaşık olarak 28 TL gibi makul bir ücret ödedim, bilginize.
Mülakat memuru, “işlem tamamlandığında pasaportları size kargo ile göndereceğiz ama 1-2 ay sürer” dedi. Mavi kart başvurusu için iki tane maaş limiti var bildiğiniz üzere. Birisi yaklaşık 39.000 Euro, diğer ise 50.000 Euro. Eğer yıllık maaşınız 50 bin üzeri ise vize başvurunuzun daha çabuk sonuçlandığını söyledi mülakat memuru. Bizim firma sözleşmeye sadece Basic Salary’i yazdığı için benim maaş 48 bin Euro’da kaldı ve daha uzun süre beklemek zorunda kalacağım. Ek primlerimi de yazsa idi, daha kısa sürede vizem elime geçecekti.
Ekstra bir bilgi olarak, başvuru değerlendirme süresi boyunca pasaportunuzun elinizde olmasını istiyorsanız, başvuru esnasında dilekçe vererek pasaportunuzu alabiliyorsunuz. Bunu çıkarken öğrendim ve çok önemsemedim ama 1-2 ay boyunca ne yapacağım diye düşünmeye başladım şimdi:) Konsolosluğa tekrar gidip dilekçe verip pasaportumu talep edeceğim bakalım. Bu süre zarfında 1-2 ülke ziyareti yapabilirim. İşe başlayınca uzunca bir süre tatilim olmayacak sonuçta:)
Paylaşmaya değer diye düşündüklerim bu kadar.
Her şey gönlünüzce olsun…
Detayli ve güncel bilgilendirme icin cok tesekkür ederim zira benim yazilarim özellikle aile birlesimi konusunda eksikti yorumunuz sayesinde okuyanlar bu konuda da bilgilenecek. Benim yillik maasim 55bin üzeri oldugu icin belki de iki günde cikmisti mavi kartim, ama yine de sizinkini iki ay bekleteceklerini sanmiyorum bazen göz korkutacak süreler verebiliyorlar nedense. Sizin ve aileniz icin her seyin hayirlisini dilerim. Yolunuz ve talihiniz acik olsun. Yeni yasaminizda simdiden basarilar…
merhaba,
pasaportunuzu dilekçe verip, başvuru süresince kullandınız mı? o süreci anlatabilir misiniz?
Ben cuma günü basvurmustum ertesi sali iznim cikmis pasaportumu geri almistim, o yüzden o arada kullanmak icin ekstra bir cabam olmadi
Merhaba,
Yaziniz ve bilgiler icin tesekkurler. Size bir sorum olacak, yardimci olursaniz memnun olurum. Anadolu Universitesi icin denklik mevcut ,bunu ilettim. Konsolosluk Isletme bolumu icin de denklik belgesi istedi. Bolum icin denklik belgesini siz nasil sagladiniz? Almanca ve Ingilizce search ediyorum ancak cikmiyor! Yazinizda Isletme bolumu icin temin ettiginizi anliyorum.
Cok tesekkurler,
Merhaba, Gecenlerde genc bir arkadas da konsoloslukta reddedilmisti bölüm denklik belgesi olmadigi icin, benim belgemin aynisini vermis ama kabul etmemislerdi. o dönem o arkadas icin arastirmistik baya, Alman otoritelerle de yazismistik, Almanlar asagidaki linki ilettiler. Bu sayfadan alabilirmis bölüm denklik belgesini, benim Almancam o kadar iyi olmadigi icin sayfada yazanlari pek anlamiyorum ama belki siz anlayabilirsiniz. Bahsettigim arkadas buradan edinmisti belgesini. Umarim sizin de isinize yarar. Kolay gelsin.
https://www.kmk.org/themen/anerkennung-auslaendischer-abschluesse.html
Merhabalar,
Bir sorum olacaktı. Vize sürecini eşimi de dahil ederek başlamak istiyorum fakat kendisi 6 ay sonra Almanya gelecek. Bu bir sorun oluşturuyor mu?
Merhaba,
Kisisel görüsüm herhangi bir sikinti olmayacagi yönünde ama Almanlar oldukca ince eleyip sik dokuyorlar. Bence esinin de belgelerini hazirla sen, sonucta vizeyi (blue karti) aldiktan sonra ne zaman gittigin onlari cok ilgilendirmez bence.
Kolay gelsin,
Sevgiler
bende gitmek istiyorum babamın calsitigi firmaya gidebilirmiyim boyaci olarak
CV’min ingilizcesi bulunuyor, onu da Almanca mi istiyorlar?
Ayrica is veren bana vize olmadan sozlesme hazirlayamayacaklarini soylediler,
onun yerine maas, pozisyon vb. gibi gerekli bilgilerin oldugu bir mektubu email attilar.
Onun ciktisiyla gitmeyi dusunuyorum. Bir sorun cikar mi sizce?
CV’imi konsolosluga vermedim ben, dolayisiyla Almanca mi ingilizce mi sorusuna yanit veremem. Eger Blue Card basvurusu yapacaksaniz kontrat gerekli; bahsettiginiz mektupta sirketin islak imzasi, sizin islak imzaniz vs olan resmi bir belgeyse olabilir ama eger sadece email ciktisi ise ise yarayacagini sanmiyorum. Tabii bunlar benim sahsi düsüncelerim, yine de gidip sansinizi deneyebilirsiniz.
Carsamba gunune randevu aldim, email ciktisiyla beraber gidip sansimi deneyecegim bakalim. Umarim kabul ederler cunku Almanyadaki HR vize olmadan kontrat hazirlayamadiklarini soyledi. Gelismeleri tekrar buraya yazarim belki baskalarina da yol gosterir.
2 ay oldu, hala bekliyorum. Yakinda cikacagini umuyorum.
Merhaba ,
12 Marta Mavi kart İicn basvurdum. Konsolosluk başvurunun sistem de kapandığını fakat yasal olarak 30.03 e kadar beklemeleri gerektiğini söylediler. Böyle bir durum hakkında bilginiz var mi? Giriş tarihi olarak 01.04 yazmıştım.
Maalesef herhangi bir bilgim yok, ben öyle bir durumla karsilasmamistim.
Merhaba,
Vizeniz çıktı mı acaba? Ben de 13 Mart’ta mavi kart için başvuru yapmıştım hala bekliyorum.
Teşekkürler
Tuğçe selam,
Vizeni alabildin mi acaba?
15 gün oldu benim de. Gidişime 1 aydan az bir süre kaldı. Duruma, kişiye göre değişiyordur ancak beklemedeyim.
Teşekkürler
Merhaba,
Vizeniz sonuçlandı mı acaba? Ben 29 Mayısta başvurmuştum ben de bekliyorum.
Teşekkürler
Merhaba,
Yaşar Aydın Bey’in 1 Ekim’de yazmış olduğu yazı ile ilgili olarak. Türkiye’deyken Almanya konsolosluklarına çalışma vizesi almak için başvuru yaptığınızda, aynı zamanda Blue Card için de başvuru yapabiliyor musunuz? Benim bildiğim Almanya’ya gittikten sonra şehre kaydolup evini, sağlık sigortanı ayarladıktan sonra Blue Card’a başvurabiliyor olduğun şeklindeydi. Lütfen konu ile ilgili bilgi sahibiyseniz yorumlarınızı alabilir miyim? Ayrıca bu başvuru şeklini ne izmir.diplo.de adresinde, ne de İdata’nin web sitesinde göremedim. Eğer varsa paylaşabilir misiniz rica etsem. Çok teşekkürler
emeğiniz için teşekkürler, her satırı tek tek okudum. bir sorum olacak açıklama yazısı ve başvuru formu nasıl yazılır? bir standardı var mı? bir de almanca olması isteniyor, hani önceden mi hazırlayıp gittiniz varsa bir örnek paylaşabilir misiniz?
Bu sorunun yanıtını ben de merak ediyorum?
Ben basvuru yazisi hazirlamadim, Blue Card’a basvururken ihtiyaciniz sadece size iData’dan verilen formlar, diplomalariniz ve yeni isyerinizden aldiginiz kontrat. Onlarla konsolosluga basvurdugunuzda baska bir sey talep etmiyorlar sizden. Belki Blue Card disindaki basvurularda sürec daha farklidir ama onu da ben bilmiyorum maalesef.
Merhabalar,
Detaylı bilgi paylaşımınız için çok teşekkürler.
12 Haziran’da Ankara elçilikten Blue Card başvurusu yaptım ve hala sonuç bekliyorum. İnternette bulabildiğim kadarıyla Mayıs ve Haziran aylarında yapılan ve uzun süre bekleyen başka başvurular da var.
İşyerim Almanya’daki Yabancılar Dairesi benzeri yerlere ulaşmaya çalıştı fakat bilgi edinemedik.
Birbirimizin durumundan haberdar olabileceğimiz bir forum veya benzer mecralar biliyorsanız lütfen paylaşabilir misiniz?
Süreçle ilgili bilgisi olan veya bu süreçte güncel bilgi alıp-vermek isteyenlerle iletişime geçmeyi çok isterim. Twitter adresim: @HMerveB
Bekleyen herkese kolaylıklar, vizesini alıp işlerine başlayanlara başarılar dilerim.
Merve
Merhaba,
Vizeniz çıktı mı? Bu süre içinde konsolosluk işlemde dışında birşey dedi mi? Ben de 3 Aralıkta başvurmuştum. 15 gündür bekliyorum. Neye göre az ya da çok sürdüğünü de anlamadım. Geçeceğim şirket de Alman şirketi
Merhaba, çoğu sitede bulamadığım bilgileri buradan buldum, çok teşekkür ederim. Benim de durumumla alakalı birkaç sorum olacak. Belki bilginiz vardır. Eşim 9 yıldır bir havayolu şirketinde çalışıyordu idari personel olarak şirket onu 2019 mart ayında işyerinin Almanyadaki kuruluşuna çalışmaya gönderdi, daha doğrusu teklif etti, biz de kabul ettik… ben ve çocuklar burada kaldık. geçici olarak aldığı çalışma izni ağustos ayında bitiyor, yeniden başvuru yapacak. ev bulma hususunda zorlanmıştı ama onu da tuttu çok şükür. bizim için davetiye gönderebilmesi için sürekli çalışma iznine mi ihtiyacı var? eğer var ise bu izin için ne kadar daha orada çalışması gerekli? Yabancılar bürosuna sorun dediğinizi duyar gibiyim, gitti, bana da bir şeyler anlattı ama çok da anlamadım…
Ben A1 sertifikasını da aldım ama geçerliliği 6 ay. süresi de geçecek sanırım yeniden gireceğim sınava… bir de anadolu üniversitesi kamu yönetimi ve 2. üniversite adalet bitirdim, ama denklik ile ilgili bir veriye ulaşamadım.. yukarıda verilen site linkinden bulamadım. şimdiden teşekkür ederim…
Davetiye icin calisma izni olmasi yeterli, süresiz olmasi sarti yok (süresizi alabilmek icin en az üc yil calismasi gerek zaten). Denklikle ilgili benim dönemimden sonra degisiklik olmus sanirim sorgulamada ve istenen belgelerde, o yüzden en güncel bilgiyi Alman konsoloslugu verecektir size.