Günde sekiz saat ya da daha fazla uyuyan yetişkinler, günde 6-7 saat uyuyanlara göre daha genç yaşta ölmektedir.
California Üniversitesi’nden Profesör Daniel Kripke’nin 2004’te 1,1 milyon insan üzerinde yaptığı altı yıllık bir araştırma, günde sekiz saat ya da daha fazla (ya da dört saatten az) uyuyan insanların daha büyük bir kısmının, bu altı yıl içinde öldüğünü gösterdi.
Yetersiz uykunun kısa süreli IQ, hafıza ve mantıklı düşünme yetisi kaybına neden olduğunu iddia etmek için yeterli kanıt vardır.
Leonardo Da Vinci hayatının neredeyse yarısını uyuyarak geçirmiştir. Einstein gibi o da gün içinde şekerlemeler yapardı, fakat onun şekerlemeleri dört saatte bir 15 dakikaydı. Büyük sözlük bilimcisi Dr. Johnson’ın öğleden önce uyandığı pek görülmemiştir. Fransız filozof Pascal da gününün çoğunu yatakta uyuklayarak geçirirdi.
Diğer taraftan uzun yaşamalarıyla ünlü olan filler günde sadece iki saat uyur. Koalalar günde 22 saat uyur, ama sadece on yıl yaşarlar. Karıncalar daha önce de bahsedildiği gibi, günde sadece birkaç dakika uyur.
Ortalam bir insanın uykuya dalışı yedi dakika sürer. Normal, sağlıklı bir insan her gece uykusundan 15 ila 35 kez uyanır.
Şu ana kadar tanımlanmış 84 farklı uyuma bozukluğu vardır, bunlardan bazıları insomnia, aşırı horlama, narkolepsi, apnoea ve huzursuz bacak sendromudur.
Meydana gelen trafik kazalarının önemli bir kısmı sürücülerin uyumasından kaynaklanır. Bunu engellemenin en iyi yolu saçınızdan bir tutamı sun-roofa sıkıştırmaktır. Diğer yöntemse elma yemektir. Bu, sindirimi uyararak azar azar enerji yayılımını sağlar ve kısa süreli bir etkisi olan kahve çarpmasından daha etkili olur.
Cahillikler Kitabı, John Lloyd-John Mitchinson, S:204
3 Yorum Var
ben de uyumayi cok severim :/ 🙁
Aycaa
ben de çok gec yatiyorum.vede de uykudan uyanamıyorum.
ben de çok gec yatiyorum.vede de uykudan uyanamıyorum.